حقايقي در مورد گريه کردن!

ساخت وبلاگ

گريه تولد و مرگ آدمی‌را نشانه گذاری می‌کند. گريستن نخستين واکنش نوزادی است که متولّد می‌شود و فردی که از دنيا می‌رود واکنش ماتمی‌ را در بازماندگان بر می‌انگيزد که با گريه همراه است .

* چرايي و چگونگی گريستن همواره يکی از رازهای پيچيده زندگی انسان بوده است . گريه در زندگی و رشد افراد عملکردهای متفاوتی دارد و در همراهی با موقعيت های گوناگون اجتماعی و شرايط احساسی متغير و گاه متضاد به چشم مي‌خورد. به ندرت پيش مي‌آيد که کسي از روي افسردگي و اندوه بخندد ولي گريستن در هنگام شادی و خوشحالی غير معمول نيست .

* وقوع گريستن در طول رشد انسان از نوزادی تا بلوغ منعکس کننده بسياری از حالت های احساسی اوست . فرد به دلايل مختلفي مانند اندوه ، مصيبت ، خشم ، درد ، شادی و لذّت مي‌گريد. از لحاظ پزشکی گريستن نشانه اي از رنج جسمانی و استرس محسوب می‌شود و به عبارت ديگر علامتی از تشويش فيزيولوژيک و فشار روحی است .

* مي‌توان گفت که گريستن درسه سطح متفاوت روی مي‌دهد. درسطح اوّل شرايط فيزيولوژيک موجب گريه مي‌شود. مانند گريه نوزاد يا صدمات فيزيکی به بزرگسالان . درسطح دوّم خلقيات ، احساسات و حالات عاطفي پا به ميدان مي‌گذارند . مثلاً نوجوانی که به غرورش برمي‌خورد و مناعت طبع او زير سئوال می‌رود براثر ناکامی ناشی از تحقير گريه می‌کند. درسطح سوّم احساسات ژرف تر و متعالي تر درکارند. مانند گريستنی که درهنگام نيايش يادرک عميق يک پديده يا حالات عرفانی روی می‌دهد .

* درمتون مربوطه از گريه زيباشناختي ياد مي‌شود که به تأثير ناشي از درک آثار هنري والا نسبت داده مي‌شود. البته همه افراد به اين سطح نمي‌رسند زيرا نيل به اين مرتبه مستلزم کسب آگاهي ژرف ترازخويشتن و جهان و روابط ميان آنهاست .

* گريستن مجموعه اي از نمايه هاي رفتاري مانند اشک ريختن ، هق هق کردن و آه کشيدن است که توسط برخي مولفه هاي فيزيولوژيک و جسماني همراهي مي‌شود. گريه نيز مانند خنده به گونه انسان تعلق دارد. البته تحريک چشم در حيوانات نيز مانند انسان موجب ترشح اشک مي‌شود ولي گريستني که ناشي از تأثر احساسي باشد منحصر به انسان است و درساير گونه هاي جانوري ديده نمي‌شود.

* از لحاظ فيزيولوژيک ترشح اشک ها تحت کنترل دستگاه پاراسمپاتيک است و وظيف? محافظت از چشمان در برابر آلودگي ها وعفونت ها به عهده اشک هاست . ترکيب بيولوژيک اشک شامل پروتئين ها ، آنزيم ها ، چربي ها و متابوليت ها ( فرآورده هاي نهايي ناشي از سوخت وساز ) و الکتروليت هاست . ترکيبات پروتئيني اشک هاي عاطفي با اشک ناشي از تحريک تفاوت دارند.

* درعين حال که با تسهيل بهبودي فرد نقشي تعادل آفرين ايفا مي‌کند حالت برانگيختگي اجتنابي بالايي به وجود مي‌آورد که موجب انگيزش رفتارهايي مي‌شود که به گريستن خاتمه مي‌دهند. به عبارت ديگر همراه گريه آميزه اي از احساسات و حالات مثبت و منفي تجربه مي‌شود.

* پژوهش هاي آزمايشگاهي اثرات فيزيکي گريستن را روشن کرده است . گريه با آهسته تر کردن تنفس اثرات آرام بخش دارد ولي تعريق و افزايش ضربان قلب همراه گريه مشابه تجارب ناخوشايند ناشي از استرس ، تهييج وبرانگيختگی است . امّا جالب است که اثرات منفي زود گذرند و تأثيرات جسمانی آرام کننده ديرپاتر هستند و بيشتر طول مي‌کشند.

* درباب تأثير گريه برخلق و خو و وضعيت عاطفي افراد نيز پژوهش هايي صورت گرفته است . "جمله گريه آدم را سبک می‌کند "در زبان فارسی زياد شنيده می‌شود . مطالعه بر 3000 نفر درخارج از آزمايشگاه نشان داد که اکثريت اين افراد پس از گريه بهبود خلق و خو و احوال خود را گزارش کردند. البته 3/1 هم چنين تجربه ای نداشتند . اين پژوهش ها نشان می‌دهند که فوايد گريستن بستگی به آن دارد که چه کسی می‌گريد و چرا می‌گريد و گريستن در چه زمان ، مکان و شرايطی رخ می‌دهد. علاوه برآن افرادی که از حمايت اجتماعی برخوردار بودند احتمال بهتر شدن آن ها پس از گريه بيشتر بود.

شخصی...
ما را در سایت شخصی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : افشین afshin1371 بازدید : 284 تاريخ : دوشنبه 6 آذر 1391 ساعت: 19:11